Алтын Сапа
Жеңістің тәтті дәмі
«Бөрте Милка» өнімдерінің сапасы келесі марапаттарға ие:
— «Жылдың үздік кәсіпкері — 2016»;
— «Озат инвестициялық жоба — 2016»;
— «Үздік инновациялық жоба – 2017/2018»;
— «Ауыл шаруашылығы өнімдерін өңдеуінің үздігі — 2019»;
– «Жыл бренді – 2019»;
— «Бизнес Кемелділік — 2021».
«Бөрте Милка» — бұл жай зауыт емес, бүгінгі таңда өте сәнге айналған ферма туризмінің квинтэссенциясы. Республиканың түкпір-түкпірінен және шетелден қонақтар Шымкент қаласының жанындағы ең ғажайып гастрономиялық турды тамашалау үшін Бадам ауылдық округіне ағылады. 1200-ге жуық ірі қара малы тұратын 100% роботтандырылған футуристік сиыр фермасын қарау сүйікті сүтті десерттерді өндірудің жоғары технологияларымен танысумен бірге жүреді. Әрине, сапардың ең қызығы – ваниль, шие, құлпынай және өрік йогурттары, шоколад, құлпынай және ванильді балмұздақ, айран, сары май, құрт және қаймақ дәмін татып көру.
Бұл 100% дәмдер топтамасының бас дизайнері — сауыншы бейнесінен өте алшақ Бөкейхан Нұралыұлы Әбішев. Керісінше, ол марвел әлемінің нағыз батыры, «Бөрте Милка» орнатқан сауу рекордтарын ескерсек, бұл таңқаларлық емес. Тәулігіне 15 тонна жоғары сапалы өнім! Аз уақыттың ішінде өндірілген өнім көлемінің екі есеге жуық артуы үлкен көрсеткіш болып есептеледі.
Қазақ агроөнеркәсіп кешенінің құдіретті чемпионының еңбек жолы 2016 жылдың қаңтарында «Құрмет», «Парасат» ордендерінің иегері, «Бөрте Милканың» негізін қалаушы, біздің кейіпкеріміздің әкесі Нұралы Әлмаханұлы Әбішев немерелерін табиғи сүтпен қамтамасыз етуді ойлағанынан басталды. Дүниежүзілік тәжірибені жан-жақты зерттеген Әбішевтер отбасы DeLaval Group құрамына кіретін сауу және азықтандыру процестерін автоматтандыруға арналған ультра заманауи құрал-жабдықтарды шығаратын Шведтік өндіруші және сауу робототехникасы мен ірі қара малын бағу жүйесіне мамандандырылған Голландиялық Lely компаниясына шықты.
Бұл компаниялардың жоғары технологиялы мобильді роботтары біздің фермерлерді ерекше еңбекқорлығымен таң қалдырды: сиырларды уақтылы жеммен қамтамасыз ету, бұзауларды қораға ұйымдастыру, үй-жайларды дезинфекциялау және сиырларды тазалау. Әкесі мен баласы «Бөрте Милка» жанұялық фермасын осы техникамен жабдықтауды ұйғарды және олардың жолы болды. Бөкейхан Нұралыұлы былай дейді:
– Кәсіпорын құруға және озық технологияларды енгізуге 6,5 миллиард теңгеден астам инвестиция салынса, оның 40 пайызы несие, 40 пайызы мемлекеттік көмек. Бірегей сауу аппараттары, күндізгі жарық жүйесі, демалуға, тамақтануға және саууға арналған желдеткіші бар бөлек бөлмелер сиырларға ең қолайлы жағдайда өмір сүруге мүмкіндік береді, нәтижесінде олар сүт көлемін бірнеше есеге көтереді.
Сүт фермасында бұзауларды ерекше күтуге арналған арнайы құрал-жабдықтар, BlueMaster сүт құбыры, сегіз текше метрлік қоректендіргіш, метеостанциясы бар желдету жүйесі, көң шығаруға арналған автоматтандырылған қондырғылар, заманауи көң сепараторы бар. Бір сөзбен айтқанда, барлық кезеңде автоматтандырылған өндіріске қажеттінің бәрі. Күн сайын жабық сауын алаңдарында 8 сауын роботы 480 сиырды адамның көмегінсіз сауып, сауу барысында әр сиырдың қанша литрден, желіннің қай бөлігінен беретінін хабарлайды. Сонымен қатар, роботтар сүтті өз бетінше тексеріп, орталық компьютер мониторына, мысалы, майдың мөлшері мен тығыздығы сияқты сипаттамаларды береді. RUCAR компаниясының тәулік бойы жұмыс істейтін бақылау камералары малдың саулығы мен семіздігін анықтайды, егер белгілі бір малдың жағдайы нашар екені анықталса, ауру бүкіл малға тарамауы үшін оны жедел түрде арнайы жәшікке оқшаулайды.
– Фермада жергілікті сиырлар бар ма, әлде импорттық сиырлар ма?
– Сиырлардың алғашқы партиясы 2016 жылы Венгриядан 400-ге жуық бас әкелінді. Бұл сүтті бағыттағы ең өнімді көп беретін голштейн-фриз тұқымы. Ірі қара малын ұстауда ең бастысы олардың денсаулығы, яғни сүйіспеншілік, қамқорлық, теңдестірілген тамақтану және теңгерімді сауу режимі. Жануарлар Оңтүстік Қазақстан климатына сәтті бейімделіп, оны мамандар мен шетелдік кеңесшілер қатаң қадағалап, екінші партияны сатып алдық.
Біраз уақыттан кейін шетелдік тағылымдамаларда қызметкерлердің біліктілігін арттырып, тәжірибе жинақтап, фермада бұзауларға арналған бөлмесі бар голштин-фриз тұқымды сиырларға арналған селекция және генетика орталығын ашып, қазір енді өзіміздің елде өсірілген сиырлардың көбеюіне жұмыс жасаудамыз. Алдағы уақытта мал басын көбейтіп, тәулігіне 22 тоннаға дейін сүт алуды жоспарлап отырмыз.
– Йогурт жасау арқылы сүт қышқылды бактериялар дақылдарын өсіріп, сонымен бірге гастрономия мәдениетін, тұрақты кәсіпкерлік мәдениетін дамытамыз деп айта аласыз ба?
– Біз барлығында «Талғаммен жасалған» ұранын ұстануға тырысамыз, яғни тұтынушыларға еуропалық талаптарға сай жаңа, экологиялық және қолжетімді жоғары сапалы табиғи өнімді ұсыну. Арнайы өсірілген жемшөпті шаруалардан нарықтық бағада сатып аламыз. 1 тәулік бойы сауылған сүт арнайы сүт тасымалдаушы көлікпен бірден зауытқа жеткізіледі, онда консерванттарды қоспай өңдеу және өнім өндіру жүргізіледі. Барлық желілер автоматтандырылған тізбекте салынған, технологиялық процестер адамның көмегінсіз жүреді, операторлар тек басқарады және бақылайды. Дайын өнім қоймаға конвейер арқылы тасымалданады, бөлшек сауда орындарына жылдам жеткізу үшін тексеріліп, дайын қаптамаларға толтырылады.
Сонымен қатар, сүт өнімдері өте ерекше бесбұрышты пішінді DimondKerv қаптамасына құйылады, бұл ыдысқа талғампаз пішін береді, сондықтан біздің өнімдер ішкі және сыртқы мазмұнымен ерекшеленеді. Біз «Бөрте Милка» сауда белгісімен мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу ассортиментін және ауыл шаруашылығы саласының басқа да салаларын әртараптандыру бойынша қарқынды жұмыс істеудеміз.
Сладкий вкус победы
Качество продукции «Бөрте Милка» отмечено наградами:
«Бөрте Милка» – не просто завод, а квинтэссенция чрезвычайно трендового сегодня фермерского туризма. Гости со всей республики и из-за рубежа стекаются в село Бадам, чтобы попасть на гастрономическую экскурсию по, без преувеличения, самой фантастической достопримечательности в шымкентских окрестностях. Завороженный осмотр целиком роботизированного футуристического коровника, где содержатся свыше тысячи обаятельнейших Мурок и мимишных Гаврюшей, сопровождается знакомством с высокими технологиями производства любимых молочных десертов. И, конечно, кульминационный момент путешествия – дегустация ванильных, вишневых, клубничных и абрикосовых йогуртов, шоколадного, клубничного и ванильного сливочного мороженого, айрана, курта и сметаны.
Главный дизайнер этой на 100% локаворской коллекции вкусов – Бокейхан Нуралиевич Абишев, чей стиль весьма далек от хрестоматийного образа уездного молочника. Скорее, это супербатыр из марвелловской вселенной, что неудивительно, учитывая удойные рекорды, которые ставит «Бөрте Милка». 15 тонн высокомаржинальной продукции в сутки! Почти двукратное наращивание объема произведенной продукции в денежном выражении всего за пару лет – с 503 664 298 тенге в 2019 году до 929 728 894 тенге в 2021 году! За три года доля, которую занимает продукция предприятия на рынке, выросла с 5% до 15%!
Млечный путь могущественного чемпиона казахстанского агропромышленного комплекса берет начало в январе 2016 года, когда кавалер орденов «Құрмет», «Парасат», отец-основатель «Бөрте Милка» и по совместительству отец нашего героя Нуралы Алмаханулы Абишев озаботился обеспечением внуков натуральным молоком. Основательно изучив мировой опыт, Абишевы вышли на шведского производителя ультрасовременного оборудования для автоматизации процессов доения и кормораздачи DeLaval, входящего в Tetra Laval Group, и голландскую Lely, единственную фирму, специализирующуюся исключительно на доильной робототехнике и системах ухода за животными.
Высокотехнологичные мобильные роботы от этих компаний впечатлили наших аграриев нечеловеческой исполнительностью: пунктуальная подача корма буренкам, организованный загон телят в стойло, хирургическое дезинфицирование помещений и уборка за коровами. Отец и сын решили оснастить фамильную ферму «Бөрте Милка» именно этим оборудованием и не прогадали. Бокейхан Нуралиевич рассказывает:
– В создание предприятия и внедрение передовых технологий инвестировано более 4,5 миллиардов тенге, из которых 40% составляет кредит и 40% – это помощь государства. Уникальные доильные аппараты, система светового дня, наличие отдельных помещений с кондиционированием для сна, приема пищи и дойки позволяют буренкам жить в максимально комфортных условиях, в результате чего они дают большие надои молока.
На молочно-товарной ферме установлено специальное оборудование для особого ухода за телятами, молокопровод BlueMaster, восьмикубовый кормораздатчик, система вентиляции с метеостанцией, автоматизированное оборудование для навозоудаления, современный навозосепаратор. Словом, все, что необходимо для автоматизированного на всех стадиях производства. Ежедневно в закрытых доильных залах 8 роботов-дояров без помощи человека доят 480 коров и в процессе дойки рапортуют, сколько литров и из какой части вымени дает каждая корова. Параллельно роботы самостоятельно проводят экспертизу молока и передают на монитор центрального компьютера такие характеристики, как, например, жирность и плотность. Круглосуточные камеры наблюдения RUCAR определяют состояние здоровья и упитанность животных, и если у той или иной особи обнаруживается недомогание, то ее оперативно изолируют в специальный бокс, чтобы не дать распространиться заболеванию на все стадо.
– На ферме содержатся местные или импортные коровы?
– Первую партию коров завезли из Венгрии в 2016 году. Это голштино-фризская порода, признанная самой производительной и устойчивой к заболеваниям. В содержании животных главное – это их здоровье и бережное к ним отношение, то есть любовь, забота, сбалансированный рацион питания и сбалансированный режим доения. После успешной адаптации животных к южноказахстанскому климату, за процессом которой строго следили специалисты и зарубежные консультанты, мы приобрели вторую партию.
Через время, набравшись опыта и повысив квалификацию сотрудников на зарубежных стажировках, мы открыли на ферме собственный Центр селекции и генетики по голштино-фризской породе коров с ясельным отделением для телят, и сейчас пребываем в сладком ожидании коров, выращенных уже на казахстанской земле. Для этого строим пятую базу по откорму и содержанию молодняка и дойных коров, которая доведет удой до 22 тонн молока в сутки. Более того, на предприятии пошли на эксперимент и установили в ближайшем населенном пункте оборудование по сбору молока от скотоводов, для чьих животных оказываем бесплатные ветеринарные услуги.
– Можно сказать, что, делая йогурты, вы выращиваете культуры молочнокислых бактерий и одновременно взращиваете культуру гастрономии, культуру устойчивого предпринимательства?
– Мы во всем стараемся придерживаться девиза «Сделано со вкусом», а это значит, предлагать потребителям свежий, экологический и доступный по стоимости натуральный продукт высокого качества, соответствующий европейским требованиям. Мы выкупаем у фермеров специально выращенные корма, причем выкупаем по честной рыночной цене. Животные получают лучшее питание и в благодарность дают лучшее молоко. После доения на фермах молоко моментально поступает прямиком на завод, где начинается переработка и производство продукции без добавления консервантов. Все линии выстроены в автоматизированную цепочку, технологические процессы идут без участия человека, операторы лишь управляют и контролируют. Готовая продукция передается на склад по конвейерным лентам, проходит проверку и комплектуется в готовые паллеты для быстрой доставки по торговым точкам.
При этом молочную продукцию разливают в упаковку Dimond Kerv очень оригинальной пятиугольной формы, что придает таре изящные формы, поэтому наша продукция выгодно отличается как внутренним, так и внешним содержанием. Мы усердно работаем над диверсификацией ассортимента по переработке продукции животноводства и других направлений аграрного сектора под торговой маркой «Бөрте Милка», а проектная мощность в 50 тонн в сутки обязывает нас расширять географию поставок.